ogr_intro
SPF
TechnolA3gia
Vonalak
Riporter
Bemutatkozás SPF Technológia Technológia Vonalak Riporter egerek
   
  MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
Orvosi Géntechnológiai Részleg
 
 
  Design:
 
   
 
 

A genetikailag módosított állatmodellek segítségével, más módszerekkel nem nyerheto ismereteket szerezhetünk nemcsak modellorganizmusok és az emberi szervezet muködésrol, hanem a betegségek és hajlamosító tényezoik molekuláris és génszintu okairól is. Továbbá segítségükkel új terápiás lehetoségek és fejlesztés alatt álló gyógyszerek is kipróbálhatók.
A transzgenikus egérmodellek eloállítása, szakszeru tartásuk és az állatkísérletek végzése, valamint az ehhez szükséges technológiák kifejlesztése csak az erre szakosodott szolgáltató intézményekben képzelheto el megfelelo szakmai színvonalon és eredményességgel.
A Széchenyi Terv keretében (konzorcium vezeto: Dr. Vizi E. Szilveszter) akadémiai és ipari támogatással új beruházásként 2004-ben bovült az intézet az országban és a régióban is egyedülálló európai színvonalú Orvosi Géntechnológiai Részleggel. Az OGR azzal a céllal jött létre, hogy állat- és géntechnológiai hátterét adja az intézetben folyó alap- és alkalmazott kutatásnak, továbbá szolgáltatást nyújtson akadémiai, egyetemi és gyógyszeripari partnereknek.
A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program támogatásával megvalósított további infrastrukturális és technológiai fejlesztésekkel a részleg az elmúl 5 évben Állat- és Géntechnológiai Fejleszto Szolgáltató Centrummá fejlodött.

Az OGR Állattechnológiai Egysége a GLP gyakorlatnak és az EU eloírásoknak megfelelo higiéniai (SPF-meghatározott kórokozóktól mentes) körülményeket biztosít a genetikailag módosított egérmodellek tartásához és a velük végzett kísérletekhez.
A rutin állattechnológiai tevékenységén túl genetikailag módosított egérmodelleket importál, rederiválással kórokozó-mentesít és tart fenn SPF körülmények között. Ezt a tevékenységet az országban egyedülállóan végzi. Eloállítja a kísérletekhez használt megfelelo genetikai hátteru kolóniákat is. Genetikailag módosított egérmodelleket tárolnak fagyasztott embrió formájában. Ezzel lerakták egy nemzeti egér embrióbank alapjait is.

Az OGR Transzgenikus Egysége rederiválás, embrió fagyasztás és DNS-alapú genotipizálás mellett rutinszeruen állít elo mikroinjektálással transzgenikus egérmodelleket megrendelok számára is.

A részlegben üzemel egy Magatartásvizsgáló Laboratórium (vezetoje Dr. Haller József) is, amely genetikailag módosított egérmodellek felhasználásával tanulmányozza a szorongás, agresszió és függoség neurobiológiai alapjait, valamit teszteli fejlesztés alatt álló gyógyszerek hatékonyságát.
2008-ban kezdte meg muködését az OGR-ben a Vírus Egység, amely alkalmas rekombináns vírusok eloállítására és a velük történo állatkísérletek végzésére. Ez teszi lehetové meghatározott agyterületek és idegsejtcsoportok vírus közvetítette géntranszferrel történo genetikai módosítását.

Az OGR kiterjedt külso szolgáltatási tevékenységet is folytat, amely magába foglalja genetikailag módosított egérvonalak vírusmentesítését rederiválással, törzsfenntartását, genetikai keresztezését, genotipizálását, bértenyésztését, valamint embriófagyasztást és transzgenikus egérmodellek eloállítását.
Fontosabb partnerei: Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem és ELTE kutatócsoportjai, Gödölloi Mezogazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, SZBK, valamint a Richter Gedeon, EGIS és Chinoin gyógyszergyárak. A Sanofi Aventis francia központja az OGR-en keresztül látja el magyarországi vállalatát genetikailag módosított egérmodellekkel. Személyzet: az OGR kutató-fejleszto és szolgáltató tevékenységét 5 diplomás ( ebbol 2 fo PhD) és 7 fo, jórészt magasan kvalifikált állattechnológus is segíti.